1

 

آداب تلاوت قرآن کریم
تلاوت کننده ی قرآن باید اخلاص داشته و در تلاوت ادب قرآن را داشته باشد، بنابراین لازم است که خود را چنان ببیند که دارد با الله تعالی نجوا می کند، و چون کسی باشد که دارد الله را می بیند، اگر او هم الله را نمی بیند، به یقین الله تعالی وی را می بیند. لازم است هنگامی که نیت می کند، قران را تلاوت نماید، دهانش را با مسواک تمیز کند، که بهتر آن است که مسواکش از جنس چوب اراک باشد، تمیز کردن دهان  با دیگر چوبها  و پارچهی زبر و دندانها  و غیره ،هم جایز است .
مسواک زدن را ابتدا از جلو و سمت راست دهانش شروع نماید و نیت سنّت بنماید، بعضی از علما فرموده اند که هنگام مسواک زدن بگوید: اللهم بارك لي فيه يا أرحم الراحمين(ای الله !ای مهربانترین مهربانان! برایم در این مسواک برکت قرار بده)
امام ماوردی از یاران امام شافعی(رحمهما الله تعالی) فرموده مستحب است که درون و بیرون دندانها را مسواک بزند، و مسواک را بر اطراف دندانها و پایه ی نیش ها و به آرامی به سقف دهانش نیز بکشد، همچنین فرموده اند که با مسواک متوسطی دندانها را مسواک بزند، که نه خیلی خشک وخشن و نه بسیار خیس و نرم باشد.
امّا اگر دهان فرد با خون یا چیزی دیگر نجس شده باشد، قرائت قرآن در چنین حالتی برایش مکروه می باشد، مستحب است در هنگام طهارت قرآن تلاوت نماید، امّا اگر وضو هم نداشته باشد، به اجماع (علمای) مسلمین جایز است که قرآن را(بدون مس و دست زدن یا از حفظ) تلاوت نماید، که احادیث بسیار و مشهوری در این مورد روایت شده است، امام الحرمین رحمه الله فرموده است، درچنین حالتی نمی توان گفت که فرد مرتکب مکروهی شده، بلکه ترک اولی نموده است. و اگر برای وضو آبی پیدا نکرد می تواند تیمم کند، حکم شرعی زن مستحاضه(که ازشرمگاه او در اثر بیماری خون جاری می شود.) نیز در این مورد مانند فرد بی وضو است، امّا برای فرد جنب، یا خانمی که در دوره ی قاعدگی به سر می برد، قرائت قرآن، حتی اگر یک آیه یا کمتر از یک آیه هم باشد، حرام است، امّا برای هر دوی اینگونه افراد جایز است که بدون تلفظ کردن، قرآن را در قلب و ذهن خود مرور کنند. همچنین برای جُنُب و حایض ، نگاه کردن به مصحف و در دل خود خواندن آن(بدون به زبان آوردن) جایز می باشد.
همه ی مسلمین بر جایز بودن تسبیح(گفتن سبحان الله) ، تهلیل(خواندن لااله الّاالله) تحمید(گفتن الحمد لله)، تکبیر(گفتن الله اکبر) و فرستادن درود و صلوات بر پیامبر صلی الله علیه وسلم و دیگر اذکار، برای جُنُب و زن حائض اجماع  و اتفاق نظر دارند.

خواندن قرآن باصدای بلند


سوال: حکم تلاوت قرآن با صدای بلند چیست؟
 جواب: اگر انسان تنها باشد، (إن شاء الله تعالى)، تلاوت با صدای بلند، اشکالی ندارد، امّا اگر در مسجد مردم درحال نماز باشند، چنین کاری را نباید انجام داد زیرا، در آن مزاحمت برای دیگران وجود دارد. در روایتی که امام احمد و دیگران از ابو سعید خدری  نقل کرده اند،  پیامبر صلی الله علیه وسلم از این کار نهی فرموده اند، ابو سعید می فرماید:{ ( یک بار رسول خدا صلی الله علیه وسلم در مسجد، اعتکاف کرده بود، صدای مردم را شنید که (در نماز ) با صدای  بلند قرآن تلاوت می کردند، در حالی که ایشان در خیمه شان تشریف داشتند، خیمه را کنار زدند و فرمودند: مگر همه ی شما با پروردگارتان مناجات نمی کنید، پس همدیگر را اذیت ، و صدای در در حال قرآن یا نماز خواندن برای هم بلند نکنید) } « حديث أبي سعيد الخدري، قال : "اعتكف رسول الله صلى الله عليه وسلم في المسجد، فسمعهم يجهرون بالقراءة وهو في قبة له، فكشف الستر، وقال : ألا كلكم مناج ربه، فلا يؤذين بعضكم بعضاً، ولا يرفعن بعضكم على بعض في القراءة، أو قال في الصلاة"»
امام مالک رحمه الله نیز در الموطأ از بیاضی روایت کرده که {رسول الله صلی الله علیه وسلم  از حجره شان بیرون آمده (به مسجد، پیش مردمی که در حال نماز بودند) تشریف بردند که در نماز با صدای بلند قرآن می خواندند، این بود که فرمودند( همانا نمازگزار با خدای خود راز و نیاز می کند، پس باید بداند چگونه و چطور با او مناجات می کند، (چند نفر پیش هم ) با صدای بلند قرائت قرآن  نکنید. }« وروى مالك في الموطأ عن البياضي أن رسول الله صلى الله عليه وسلم خرج على الناس، وهم يصلون، وقد علت أصواتهم بالقراءة، فقال : "إن المصلي يناجي ربه فلينظر بما يناجيه به، ولا يجهر بعضكم على بعض بالقرآن"».

 
 
 
 
 
علوم قرآنی
اسباب نزول قران کریم
فضائل قرآن کریم
قراءات قرآن کریم
تلاوت قرآن کریم
کلام بزرگان
احادیث رسول الله ص
Free Web Hosting